Έναν φιλόδοξο νόμο από την ΕΕ για τους «ανίσχυρους» θέλει ο πληροφοριοδότης κατά της Uber

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος των αρχείων της Uber, Mark MacGann, τέθηκε στο επίκεντρο και κατήγγειλε τη «δυσανάλογη» επιρροή της Uber στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα «απειλή» για την Uber, την οποία στοχεύει να καταστρέψει, όπως πρόσθεσε.

Η ακρόαση πραγματοποιείται μήνες μετά τις διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, δείχνοντας μια έντονη διάσταση μεταξύ των ευρωβουλευτών σχετικά με την επαρκή προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες και την ταυτόχρονη προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ακολουθεί το σκάνδαλο Uber Files, το οποίο ανέδειξε τις πρακτικές άσκησης πίεσης της Uber σε επίπεδο ΕΕ. Οι αποκαλύψεις του MacGann που χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 2022, τις οποίες δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), αποκάλυψαν πώς η εταιρεία παραβίασε τον νόμο και άσκησε μυστικά πιέσεις σε διεθνείς κυβερνήσεις για να προωθήσει τις λύσεις της για τη μεταφορά με ταξί.

«Uber on»

«Οπλίσαμε τόσο τους οδηγούς όσο και τους καταναλωτές» για να επιβάλουμε την εφαρμογή των υπηρεσιών της Uber, ακόμη και όταν αυτές παραβίαζαν τους ισχύοντες τοπικούς και εθνικούς νόμους, εξήγησε ο MacGann. Η Uber «πλήρωσε ακόμη και ακαδημαϊκούς για να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα σύνολα δεδομένων. Οι αποδοχές εμφανίζονταν ως ίσες ή κοντά στον κατώτατο μισθό, επειδή τα δεδομένα δεν λάμβαναν υπόψη το χρόνο που δαπανάται μεταξύ των διαδρομών», πρόσθεσε.

Η Uber, εκείνες τις ημέρες, είχε μόνο ένα μάντρα, σύμφωνα με τον μάρτυρα: «Uber on, Uber on, Uber on».

Η πρόσβαση σε κορυφαία κυβερνητικά επίπεδα ήταν επίσης «πρωτοφανής», ειδικά με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, πρόσθεσε ο MacGann. Η υπηρεσία ελέγχου της λογοδοσίας της ΕΕ OLAF ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα ξεκινήσει παράλληλες έρευνες σχετικά με τη μετάβαση της πρώην Επιτρόπου Neelie Kroes στον ρόλο του επικεφαλής της Uber στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συντριβεί η κοινωνική δικαιοσύνη» εάν δοθεί υπερβολική δύναμη στις μεγάλες τεχνολογίες, δήλωσε ο MacGann στους ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι η Uber είχε επενδύσει 90 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές υποθέσεις της ΕΕ και δημόσιες σχέσεις κατά την περίοδο 2015-16. Ο MacGann ήταν τότε ο κορυφαίος λομπίστας της Uber στην ΕΕ, επιβλέποντας τις κυβερνητικές σχέσεις με πόλεις σε όλη την ήπειρο.

«Επαναφέρετε την ισορροπία εκεί που δεν υπάρχει καθόλου ισορροπία σε όλους τους εργαζόμενους»

Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι μια φιλόδοξη οδηγία για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων είναι απαραίτητη για την επαναφορά της εξουσίας από τους «ισχυρούς στους ανίσχυρους». Ένα νομικό τεκμήριο απασχόλησης, παράλληλα με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις ψηφιακές πλατφόρμες, αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε «το οικονομικό βάρος να πέφτει σε εκείνους που μπορούν να το αντέξουν», σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα.

Μια άποψη που συμμερίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα Nikola Schmit, επίσης κεντρικός ομιλητής, ο οποίος απέρριψε την ιδέα ότι «κάθε είδους εργασία» είναι καλή εργασία: «Αγωνίζομαι για καλές και δίκαιες θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές», δήλωσε.

Το μαχητό τεκμήριο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της οδηγίας, υπάρχει για να «επαναφέρει την ισορροπία εκεί όπου δεν υπάρχει καθόλου ισορροπία» μεταξύ μιας αμερικανικής εταιρείας και ενός μεμονωμένου εργαζόμενου στην πλατφόρμα. Οποιαδήποτε προσπάθεια για την αποδυνάμωση του τεκμηρίου θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή, καθώς «ανησυχεί» ότι αυτός είναι ο δρόμος που κάποιοι ευρωβουλευτές διστάζουν να ακολουθήσουν.

Όσον αφορά το θέμα της αλγοριθμικής διαφάνειας, μια κρίσιμη πτυχή της οδηγίας της ΕΕ, ο Schmit ξεκαθάρισε ότι η λειτουργία της θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και να ισχύει εξίσου τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανεξάρτητους εργολάβους.

Η Uber έχει αλλάξει, προς το καλύτερο

Ένα σημείο που θέλησε να διευκρινίσει και η επικεφαλής της σημερινής πολιτικής της Uber στην ΕΕ, Zuzana Púčiková: «δεν είναι σε καμία περίπτωση αλγόριθμοι» που προκαλούν την αποσύνδεση του λογαριασμού ενός οδηγού, αλλά αντίθετα μια «ουσιαστική εξέταση» από εκπαιδευμένους ειδικούς – μετά τις καταγγελίες ότι έκλεισαν μονομερώς χιλιάδες λογαριασμούς Γάλλων το καλοκαίρι.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον MacGann, η Púčiková επέμεινε γενικότερα ότι η εταιρεία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. «Όλοι γνωρίζουν ότι η Uber έκανε λάθη στις πρώτες μέρες της […], και σίγουρα δεν τα υπερασπιζόμαστε», είπε.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, «η Uber που γνωρίζω έχει στιβαρές και σταθερά συμβατές πολιτικές» τις οποίες όλοι πρέπει να τηρούν, εξήγησε, ενώ η λογική της «αντιπαράθεσης» έχει μετατραπεί σε λογική «συνεργασίας».

Η Púčiková κατέστησε σαφές ότι η Uber χαιρετίζει τους στόχους της οδηγίας της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων στις πλατφόρμες «αλλά και για να προειδοποιήσει ενάντια σε μια προσέγγιση που θα τους επαναπροσδιορίσει ως εργαζόμενους», κάτι που η πλειοψηφία δεν φαίνεται να επιθυμεί. Όταν ήταν απαραίτητο, «η Uber συνεργάστηκε ανοιχτά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο πρώην οδηγός της Uber που μετατράπηκε σε ακτιβιστή Brahim Ben Ali, ένας από τους άλλους συμμετέχοντες στο πάνελ που ανέβηκαν στη σκηνή μετά την κεντρική ομιλία του MacGann, αγνόησε την οδηγία ως έλλειψη της φωνής των «αόρατων» εργαζομένων, για τους οποίους οι συνθήκες εργασίας στην Uber είναι «πιο άγριες από ποτέ».

Οι διαπραγματεύσεις για την οδηγία συνεχίζονται τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί στην Επιτροπή Απασχόλησης στις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: euractiv.gr