Αισιόδοξος ο Ρουμάνος πρωθυπουργός για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν

Η πρόσφατη επίσκεψη αξιολόγησης επιβεβαίωσε την προετοιμασία της Ρουμανίας για το κεκτημένο του Σένγκεν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα μετά από συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός συζήτησε με την επικεφαλής της Επιτροπής την αίτηση της χώρας για ένταξη στον χώρο Σένγκεν, τις συστάσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) και την κατάσταση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

«Η ρουμανική κυβέρνηση εκτιμά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επέκταση του χώρου Σένγκεν και την ουσιαστική συμβολή στην πρόοδο του χρονοδιαγράμματος της Ρουμανίας», δήλωσε ο Τσιούκα, σύμφωνα με κυβερνητικό δελτίο Τύπου. «(Τα) πολύ καλά συμπεράσματα της πρόσφατης αποστολής αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την προετοιμασία της χώρας μας όσον αφορά το κεκτημένο του Σένγκεν και μας φέρνουν πιο κοντά στην εκπλήρωση αυτού του στόχου της χώρας», πρόσθεσε ο Νικολάε Τσιούκα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση των αλλαγών του δικαστικού νόμου, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των τελευταίων μηνών αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια θετική αξιολόγηση στο πλαίσιο του CVM.

Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την εισδοχή στη Σένγκεν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρόσφατης επίσκεψης αξιολόγησης, και οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ελπίζουν ότι το πράσινο φως θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: euractiv.gr