Ερωτηματικά για την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας στην ΕΕ

Παρά την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, αυτό είναι απίθανο να συμβεί σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, παρά τις πιέσεις της Αυστρίας και της Σλοβενίας, ανέφερε η ιστοσελίδα Klix.ba.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη χώρα στο πλαίσιο της ετήσιας διεύρυνσης, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι κύριοι αντίπαλοι είναι η Γαλλία και η Ολλανδία, τις απόψεις των οποίων συμμερίζεται και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι τρεις αυτές χώρες πιστεύουν ότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας τώρα θα αποτελούσε μια αδικαιολόγητη ανταμοιβή για τις απερχόμενες αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίες έκαναν ελάχιστα πράγματα για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες της χώρας στην ΕΕ.

Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, είναι ο πρόεδρος του σερβικού μισού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο αποσχιστής ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει υποστεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον για υπονόμευση της ειρήνης και της δημοκρατικής προόδου της χώρας.

Οι τρεις αντίπαλοι της ΕΕ θα ήθελαν επίσης να δουν το οριστικό αποτέλεσμα των ακατάστατων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Β-Ε στις 2 Οκτωβρίου, με μια λειτουργική κυβέρνηση, προτού δεσμευτούν για την προοπτική της χώρας στην ΕΕ, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Πηγή: euractiv.gr