Ισπανική Εθνική Στατιστική Αρχή: Δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις για το 2023

Η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα είναι «κοντά στο μηδέν» το τρίτο τρίμηνο του 2022, προέβλεψε την Παρασκευή (21 Οκτωβρίου) ανώτερος εμπειρογνώμονας της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας (INE), επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές για την υψηλή πιθανότητα «τεχνικής ύφεσης» στην ιβηρική χώρα το επόμενο έτος.

«Είχαμε μια καλή αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (1,5%) και, σίγουρα, το τρίτο τρίμηνο θα είμαστε με μια αύξηση ή μείωση γύρω στο 0. Θα είμαστε λίγο πάνω, λίγο κάτω», δήλωσε ο διευθυντής του INE Αλφρέντο Κριστόμπαλ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη την Παρασκευή, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Cinco Días.

Ο εμπειρογνώμονας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός (που σήμερα βρίσκεται στο 9%) θα συνεχίσει να μειώνεται στην Ισπανία και διαβεβαίωσε ότι «θα επιτευχθούν πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αν και όχι αυτά που καταγράφονταν πριν από την πανδημία».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα χρειαστεί «πολύ περισσότερο χρόνο» για να μειωθεί, γεγονός που θα απαιτήσει πρόσθετες προσπάθειες.

Επιβεβαίωσε την αρνητική τάση που έχουν ήδη προωθήσει πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων και το ισπανικό think tank Funcas, το οποίο την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε μια ζοφερή εικόνα για την οικονομία της ιβηρικής χώρας το 2022-23.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Funcas, η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022 θα διαμορφωθεί στο 0,2% και ότι θα εισέλθει σε αρνητικές τιμές το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα διαμορφωθεί στο -0,4%, γεγονός που σημαίνει την είσοδο σε τεχνική ύφεση.

Ο εμπειρογνώμονας της Funcas, Ρέιμοντ Τόρες, δήλωσε την Τρίτη (18 Οκτωβρίου) ότι εξακολουθεί να αναμένεται σημαντική ανάπτυξη στην Ισπανία για το 2022, της τάξης του 4,5%, 0,3 μονάδες περισσότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά ότι από το τρίτο τρίμηνο του έτους έχουν πολλαπλασιαστεί τα σημάδια εξασθένησης.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ισπανία «περιορίζονται» όλο και περισσότερο από την απώλεια αγοραστικής δύναμης, σε μια δύσκολη κατάσταση όπου δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω μείωση των ποσοστών αποταμίευσης, ενώ το κόστος των επιχειρήσεων, και ιδίως της βιομηχανίας, συνεχίζει να επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει η έκθεση της Funcas, όπως αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, πηγές του INE που επικαλούνται τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι τα σχόλια του εμπειρογνώμονα -του οποίου η εργασία δεν σχετίζεται άμεσα με τους υπολογισμούς του ΑΕΠ- αναφέρονται στις εκτιμήσεις διαφόρων αναλυτών και δεν αντιστοιχούν ακριβώς στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή (28 Οκτωβρίου).

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε (4 Οκτωβρίου) για τον προϋπολογισμό της ιβηρικής χώρας για το 2023, ένα κείμενο με ισχυρές κοινωνικές πολιτικές που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων μέτρων, οι δημόσιοι λογαριασμοί της Ισπανίας για το 2023 θα εγγυηθούν την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επενδύσεις σε κοινωνικές πολιτικές, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι επιδοτήσεις για τους πιο ευάλωτους, θα ενισχυθούν.

(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

Πηγή: euractiv.gr