Πακέτο ενεργειακής στήριξης 500 εκατ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου) η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην περιοχή.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και η έναρξη του χειμώνα στέλνουν κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές οικονομίες που ήδη παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν η βοήθεια ξεκινά με 80 εκατομμύρια ευρώ σε άμεση δημοσιονομική στήριξη για τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε «να συμβάλει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου των υψηλών τιμών ενέργειας».

«Αλλά φυσικά θα έρθουν και άλλα. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχορηγήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρη την περιοχή για επενδύσεις σε ενεργειακές συνδέσεις, ενεργειακή απόδοση και φυσικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανεξαρτησίας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Μέρος της στήριξης γίνεται μέσω της κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

«Η ενεργειακή και οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ενώσει την Ευρώπη. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ενέργειας και τροφίμων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Η είδηση θα αποτελέσει πιθανότατα ευπρόσδεκτη ανακούφιση για πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, όπου η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει μόνο τα δύο τρίτα των ετήσιων αναγκών της χώρας.

Οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, βρίσκονται σε διάφορα στάδια διαπραγματεύσεων για την πιθανή είσοδό τους στην ΕΕ, με ορισμένα έθνη να είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη για πάνω από μια δεκαετία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας παρά τη μακρά διαδικασία ένταξης.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η καθυστερημένη διαδικασία ένταξης έχει προκαλέσει αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, αφήνοντας χώρο για την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Η επίσκεψη της Τετάρτης σηματοδότησε το δεύτερο ταξίδι της φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια φέτος. Τον Ιούλιο, μίλησε στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας την παραμονή της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Πηγή: euractiv.gr