Η ουγγρική αντιπολίτευση διέσωσε την κοινωνική ασφάλιση από το κράτος για τους πολίτες

Οι Ούγγροι βουλευτές της πράσινης αντιπολίτευσης πήραν το λόγο στο νομοθετικό σώμα για σχεδόν 24 ώρες για να μιλήσουν κατά των προτεινόμενων τροποποιήσεων του κοινωνικού νόμου του 1993, οι οποίες θα έβλεπαν το κράτος να υποχωρεί σε θέση παρόχου κοινωνικής ασφάλισης έσχατης ανάγκης.

Την ώρα της δημοσίευσης της έκθεσης την Πέμπτη, στις 7:00 ώρα Ελλάδας, ορισμένοι βουλευτές της ουγγρικής αντιπολίτευσης κρατούσαν ανοιχτή τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξή της την Τετάρτη στις 09:00, όπως μετέδωσε το Telex.

Πολιτικοί κυρίως από τα πράσινα κόμματα LMP και Párbeszéd (Διάλογος) εμπόδισαν να κλείσει η συζήτηση επί της τροπολογίας που θα αναδιατυπώσει τον κοινωνικό νόμο του 1993 κατά τρόπο ώστε το κράτος να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη μόνο ως έσχατη λύση όταν τα μέλη της οικογένειας, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν αποτύχει.

Η τροπολογία ορίζει επίσης ότι τα άτομα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για την κοινωνική ασφάλισή τους, μια πρωτοφανής αλλαγή για την Ουγγαρία.

Η τροπολογία θα επιβάλει επίσης την υποχρέωση στις οικογένειες να βοηθούν τους συγγενείς τους εάν βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Προηγουμένως, ο νόμος αναφερόταν γενικά στην ευθύνη της οικογένειας.

Η τροπολογία παρουσιάστηκε από τους Zsolt Semjén και Sándor Pintér την Τρίτη, κρυμμένη σε ένα νομοσχέδιο 160 και πλέον σελίδων.

Σκοπός της κωλυσιεργίας είναι να λάβει απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με την αιτιολόγηση της τροπολογίας και τι θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση με αυτήν ενόψει της επικείμενης κρίσης κόστους ζωής, δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο Telex ο βουλευτής του Párbeszéd András Jámbor.

Πηγή: euractiv.gr