Νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού από το υπ. Εσωτερικών της Σλοβακίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Roman Mikulec (OĽaNO) υποσχέθηκε να εντείνει την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του εξτρεμισμού μετά την τρομοκρατική επίθεση στο queer bar της Μπρατισλάβα στα μέσα Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ο Mikulec ανακοίνωσε ότι το Κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την καταπολέμηση των υβριδικών απειλών θα ξεκινήσει σύντομα το νέο αναλυτικό εργαλείο που θα παρακολουθεί στενά και θα επεξεργάζεται τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών για τον εντοπισμό ενδείξεων ριζοσπαστικοποίησης, ρητορικής μίσους και εξτρεμισμού.

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα από σχόλια μίσους, ενώ υπάρχουν και σχόλια που επιδοκιμάζουν την επίθεση και υποκινούν τη βία. Οποιαδήποτε έγκριση, αιτιολόγηση ή υποκίνηση για τη διάπραξη εγκλήματος αποτελεί ποινικό αδίκημα και ο δράστης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών», τόνισε ο Mikulec.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία άρχισε να συλλέγει τις πληροφορίες σχετικά με τη ρητορική μίσους με στόχο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μετά την επίθεση. Οι επικριτές σημειώνουν ότι η αστυνομία και η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία δεν είχαν καμία πληροφορία για τον δράστη παρά το γεγονός ότι μοιράστηκε τις απόψεις και το μανιφέστο του κατά των Εβραίων και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο Twitter.

Η αστυνομία ενημέρωσε ότι πολλά άλλα άτομα βρίσκονταν στη «λίστα θανάτου» του, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Eduard Heger. Οι ένοπλοι μάλιστα πέρασαν την ημέρα πριν από την επίθεση περιμένοντας μπροστά από το σπίτι του Heger. Η αστυνομία ή οι μυστικές υπηρεσίες δεν το πρόσεξαν.

Η αστυνομία απάντησε ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει για τη σχεδιαζόμενη επίθεση επειδή δεν είχε κανένα σήμα από τις μυστικές υπηρεσίες ότι κάτι ετοιμαζόταν. Αυτά με τη σειρά τους περιορίζονταν από το γεγονός ότι οι εκτελεστές έκαναν αναρτήσεις σε κλειστές ομάδες και με ανώνυμο λογαριασμό, αναρτώντας στα αγγλικά.

Το Twitter δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί δεν ακύρωσε τον λογαριασμό του.

Πηγή: euractiv.gr