Ολλανδία: Καθυστερήσεις στο νέο νομοσχέδιο για το άσυλο

Ένα νέο νομοσχέδιο που θα υποχρέωνε τους δήμους να υποδέχονται αιτούντες άσυλο δεν ολοκληρώθηκε μέσω του κόμματος του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) δεν συμφώνησε προς το παρόν με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Ο ολλανδικός συνασπισμός, ο οποίος αποτελείται από το VVD, τους Δημοκράτες 66, την Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τη Χριστιανική Ένωση, δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε έναν νέο νόμο για το άσυλο, ο οποίος θα διευκόλυνε την υποχρέωση των δήμων να υποδέχονται αιτούντες άσυλο.

Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Γενικών Κρατών, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Έρικ φαν ντερ Μπεργκ έγραψε ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες, «δεν υπάρχει προς το παρόν οριστικοποιημένο νομοσχέδιο που να μπορεί να υποβληθεί σε διαβούλευση. Οι συζητήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Μόλις υπάρξει κατάληξη, θα ενημερώσω σχετικά το Σώμα σας».

Το VVD προτιμά να επικεντρωθεί στη συζήτηση τρόπων για τον περιορισμό της μεταναστευτικής εισροής στην Ολλανδία αντί να υποχρεώνει τους δήμους να φιλοξενούν ανθρώπους και δεν είναι ευχαριστημένο με την έλλειψη μέτρων που προτείνονται για τον περιορισμό της εισροής, ανέφερε το NOS.

«Αυτό είναι ντροπιαστικό. Η κρίση ασύλου θα έπρεπε να επιλυθεί γρήγορα, αλλά το VVD καθυστερεί κάθε μέτρο. Περιμένουμε αρκετούς μήνες τώρα και έχουν περάσει τρεις προθεσμίες», δήλωσε στη EURACTIV ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιάσπερ βαν Ντικ.

«Εάν δεν υπάρξει λύση αυτή την εβδομάδα, προβλέπω κρίση», πρόσθεσε.

Στις 30 Οκτωβρίου, η Στατιστική Υπηρεσία των Κάτω Χωρών (CBS) ανέφερε ότι πάνω από 10.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από αιτούντες άσυλο στην Ολλανδία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, πάνω από 3.000 αιτήσεις περισσότερες από το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: euractiv.gr