Το Συμβούλιο Έκτακτης Ασφάλειας συγκαλεί ο Σέρβος πρόεδρος για τις πινακίδες του Κοσόβου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τις 10 το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να συζητήσει την προθεσμία που πλησιάζει για την αφαίρεση των σερβικών πινακίδων από τα αυτοκίνητα στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρει το Klix.ba.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζει να εφαρμόσει την ήδη αναβληθείσα απόφαση να απαιτήσει από όλα τα αυτοκίνητα να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από το Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει επίσης ορισμένους στο βόρειο τμήμα της σερβικής πλειοψηφίας, οι οποίοι αρνούνται να το πράξουν, επειδή δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία της χώρας, παρά τα κίνητρα, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι απαλλαγές από τα τέλη.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Βούτσιτς επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους εθνοτικών Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι θέλουν να τον ενημερώσουν για «τις κλοπές περιουσίας και αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες» που πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Οκτωβρίου.

Καθώς η προθεσμία πλησιάζει, η Πρίστινα ανέφερε ότι ορισμένοι εθνικά Σέρβοι άλλαξαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους με πινακίδες που εκδίδονται από την κυβέρνηση της χώρας διαμονής τους χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχίες ότι μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις όταν αρχίσει η εφαρμογή.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Νόρα Φετόσι, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των Σέρβων για τη μετατροπή των πινακίδων τους αυξάνεται.

«Συνεχίζουμε την εκστρατεία μας με στόχο την ενημέρωση κάθε πολίτη για τις διαδικασίες και τις ελαφρύνσεις που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβασή τους σε πληροφορίες μέσω SMS επικοινωνίας στη σερβική γλώσσα. Ενώ η ενημερωτική εκστρατεία συνεχίζεται, το ενδιαφέρον των πολιτών για την ταξινόμηση των αυτοκινήτων και την επιστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας στο RKS έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Φετόσι στο Klankosova.tv.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι δέχεται τώρα πιέσεις να αναβάλει την απόφαση, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μετά τις 31 Οκτωβρίου, μέχρι να βρεθεί λύση που να αποδέχεται το Βελιγράδι.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι μια ξεχωριστή χώρα που δεν έχει δικαιοδοσία στο Κοσσυφοπέδιο, πολύ περισσότερο στις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο Κούρτι λέει ότι η χώρα απλώς ασκεί το δικαίωμά της στην κυριαρχία.

«Έχουμε ήδη αναβάλει την προθεσμία. Αντί να είναι στις 30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία ημερομηνία είναι η 31η Οκτωβρίου, όπου όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που έχουν οχήματα με ξεπερασμένες πινακίδες θα μπορούν να τις μετατρέψουν σε νόμιμες πινακίδες».

«Στις 31 Ιουλίου, αναβάλαμε την προθεσμία για ένα μήνα και αντί για τις 30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία ημερομηνία είναι η 31η Οκτωβρίου, όπου όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, που έχουν οχήματα με ξεπερασμένες πινακίδες κυκλοφορίας, KM, PR και παρόμοια, κληρονομιά του Κοσσυφοπεδίου του Μιλόσεβιτς, θα μπορούν να τις μετατρέψουν σε νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας, RKS”, δήλωσε ο Κούρτι στους δημοσιογράφους.

Το φθινόπωρο του 2021, παρόμοιες προσπάθειες της Πρίστινα για το θέμα των πινακίδων οδήγησαν σε απειλές από το Βελιγράδι, αποκλεισμούς δρόμων και συνόρων και την πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών μέχρι τα σύνορα.

Πηγή: euractiv.gr