Υποχωρεί η πολωνική κυβέρνηση σχετικά με αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τις κρατικές εταιρείες

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας εγκατέλειψε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στους ανθρώπους του να παραμείνουν στα διοικητικά συμβούλια κρατικών εταιρειών ακόμη και μετά από μια πιθανή ήττα στις εκλογές του επόμενου έτους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από εκπροσώπους της λέσχης Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κατατέθηκε στην κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα (24 Οκτωβρίου). Ωστόσο, το PiS απέσυρε την ιδέα του την Τετάρτη. Η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρό του, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

«Μετά από μια σε βάθος ανάλυση, αποδείχθηκε ότι υπάρχουν συνταγματικές αμφιβολίες και το σχέδιο σχετικά με τη δημιουργία ενός στρατηγικού συμβουλίου ασφαλείας δεν θα προχωρήσει», – δήλωσε ο Ράντοσλαβ Φόγκιελ, εκπρόσωπος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη.

Εάν το νομοσχέδιο είχε περάσει, το Συμβούλιο θα είχε συσταθεί ενώ το σημερινό νομοθετικό σώμα ήταν ακόμη εν ενεργεία.

Προβλέπει τη δημιουργία του Συμβουλίου Στρατηγικής Ασφάλειας, στις αρμοδιότητες του οποίου θα περιλαμβάνεται ο διορισμός και η απόλυση των αρχών των μεγαλύτερων κρατικών εταιρειών της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ενεργειακών και μιας φαρμακευτικής εταιρείας: PKN Orlen, Polskie Sieci Elektroelektryczne, Przedsiębiorstwo Eksploatacji Rurociągów Naftowych, Gaz – System και Polfa Tarchomin, αντίστοιχα.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, το Συμβούλιο θα ασκεί εξουσία επί συνολικά 30 διοικητικών συμβουλίων κρατικών εταιρειών.

Το σχέδιο νόμου προέβλεπε επίσης εξαετή θητεία για το Συμβούλιο, η οποία στην πράξη θα διατηρούσε τους εκπροσώπους του PiS στην εξουσία επί των περισσότερων στρατηγικής σημασίας κρατικών εταιρειών, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο φθινόπωρο. Η κοινοβουλευτική θητεία στην Πολωνία διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Το σχέδιο ήταν εξ αρχής εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και επικρίθηκε από την αντιπολίτευση. Οι εκπρόσωποί της συνέκριναν το προτεινόμενο Συμβούλιο Στρατηγικής Ασφάλειας με το πολιτικοποιημένο Εθνικό Συμβούλιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο εκλέγει τα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, τα οποία κατηγορούνται για μεροληψία και σπορά προπαγάνδας από την αρχή της διακυβέρνησης του PiS.

Ακόμη και ο Γιάσεκ Σασίν, υπουργός Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, διαχώρισε τη θέση του από το σχέδιο όταν αυτό ήταν ακόμη ένα βιώσιμο σχέδιο του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: euractiv.gr