Λυχναράκια Κρήτης

Πηγή Φωτογραφίας: www.kathimerini.gr

Τα λυχναράκια είναι πίτα και γλυκό ταυτόχρονα. Ένα κλασσικό Κρητικό γλύκισμα το οποίο όμως με παρόμοιες συνταγές το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα.

Τα λυχναράκια είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που δεν θέλει και πολλά υλικά για να το φτιάξεις. Λίγα αυγά, μέλι και μυζήθρα μαζί με λίγο αλεύρι, ό,τι δηλαδή μπορεί κανείς να βρει σε μια μικρή ελληνική αγροτική οικογένεια.

Γλυκό που προσφέρεται όμως με απέραντη αγάπη και φροντίδα. Για αυτό και πάντα είναι καλοδεχούμενο.

Λυχναράκια : Υλικά για τη γέμιση

  • 2 κιλά γλυκιά μυζήθρα
  • 4 κουταλιές μέλι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 1½ κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών, διαλυμένοι σε λίγο νερό
Υλικά ζύμης για τα λυχναράκια
  • 2 κιλά μαλακό αλεύρι
  • 2 ποτήρια λάδι
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 650 γραμμάρια ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 5 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
  • 50 γραμμάρια μαγιά φούρνου
  • ½ φλιτζάνι γάλα

Πώς να φτιάξετε τα λυχναράκια

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτετε λίγο αλεύρι και αφήνετε το προζύμι να «ανέβει». Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη σ’ ένα μπολ.

Προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι. Τα ζυμώνετε όλα μαζί και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο, έως ότου ετοιμάσετε τη γέμιση. Περνάτε τη μυζήθρα από τον μύλο των λαχανικών.

Προσθέτετε 2 κρόκους αβγών, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα, ½ κουταλιά κανέλα και το βούτυρο, και ανακατεύετε το μείγμα. Ρίχνετε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά.

Ανοίγετε το ζυμάρι σε μέτριο φύλλο και το κόβετε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Παίρνετε μ’ ένα υγρό κουταλάκι γέμιση και την βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου. Σχηματίζετε λυχναράκια «τσιμπώντας» τη ζύμη γύρω γύρω.

Αλείφετε τα καλιτσούνια με τους 2 κρόκους, αφού τους χτυπήσετε, και τα πασπαλίζετε με κανέλα. Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Καλή απόλαυση!

Πηγή neadiatrofis.gr